W dniu 05.06.2025 w Jaktorowie i Błoniu pracownicy naukowi naszego Instytutu przeprowadzili warsztaty dla młodzieży szkolnej Zespół Szkolno –Przedszkolnego w  Jaktorowie i Błoniu cz 1. Gdzie prezentowany był  wykład i pokaz warsztatowy pt. „Analiza mikrobioty jamy ustnej w oparciu o 4” typy diet”. Warsztaty odbywały się w formie wykładu oraz zajęć praktycznych.wykładową. W obu częściach uczestniczyło ponad 300 dzieci z klas 7-8. Zajęcia polegały na przeprowadzeniu pokazu dotyczącego materiału biologicznego (mikrobioty bakteryjnej) jaka tworzy się w jamie ustnej człowieka po zjedzeniu zastosowaniu w diecie składników kwaśnych (ogórki kiszone), słonych (chipsy solone), słodkich (coca-cola) i gorzkich (orzechy włoskie). Uczniowie zapoznali się z technikami wylewania podłoży bakteryjnych które imitowały galaretki spożywcze. Nabyli także umiejętności posiewu redukcyjnego i przenoszenia materiału biologicznego ze swojej jamy ustnej na szalkę Petriego z odpowiednią pożywką bogatą w cukier. Na pożywce tej rozwijają się względne beztlenowce i tlenowce zawarte w naszej jamie ustnej i obecne w kieszonkach okołozębowych. 

Pokazy cieszyły się dużym zainteresowaniem młodzieży i kadry nauczycielskiej. Kolejne warsztaty odbędą się w dniach 9 i 10 czerwca 2025 odpowiednio w zespole szkół podstawowych w Żyrardowie i Międzyborowie. Uzgodniono, że warsztaty będą się cyklicznie w oparciu o rozwijane nowe elementy jak izolacja materiału genetycznego z porośniętych szalek Petriego oraz ich detekcja w żelach agarozowych oraz analiza mikroskopowa wysianej mikrobioty. Co wzbudziło bardzo duży entuzjazm wśród młodzieży.

Skip to content