- Postępy w metodach spektroskopowych w wykrywaniu patogenów występujących w żywności »
- System produkcji białek i świeżych produktów dla astronautów robi furorę
w Kanadzie » - Opracowano pierwszy atlas komórkowy ludzkich mięśni ujawniający procesy molekularne stojące za ich degradacją »
- Powstały lizaki… wykrywające raka jamy ustnej! »
- Olej wyprodukowany ze sfermentowanych mikroalg pojawił się na rynku »
- Ryż wołowy – kolejny krok ku żywności przyszłości »
- Wegański filet z łososia drukowany w 3D dostępny w niemieckich i austriackich sklepach »
- Scentian Bio pozyskuje 2,1 mln dol. na budowę biosensorów inspirowanych receptorami zapachowymi owadów »
- Start-up wprowadza spersonalizowane suplementy diety w postaci żelków drukowanych w 3D z pomocą sztucznej inteligencji »
- Czym jest szlak kynureninowy i jaki ma związek z uzależnieniem »
- Biologiczne podstawy procesów reakcji organizmu na stres w przebiegu uzależnienia »
- Czy meduzy posiadają zdolność do asocjacyjnego „uczenia się” pomimo braku scentralizowanego mózgu? »
- Pierwszy model matematyczny potwierdzający zależność pomiędzy wzrostem złożoności form zachowań zwierząt a większą asymetrią funkcjonalną mózgu »
- Padaczka lekooporna – wyzwania i perspektywy »
- Cztery dekady prac nad stworzeniem ujednoliconej definicji padaczki »
- Międzykomórkowy transfer mitochondriów – potencjał terapeutyczny »
zobacz więcej »
Odpowiedzi na te i inne ciekawe zagadnienia próbują znaleźć młodzi naukowcy z naszego Instytutu: mgr Misza Kinsner (Zakład Żywienia Zwierząt)
i dr Bartosz Osuch (Zakład Fizjologii Zwierząt) na łamach portalu popularno-naukowego „Biotechnologia”.
zobacz więcej »
Zachęcamy do czytania ciekawych artykułów popularno-naukowych.