Żywienie zwierząt laboratoryjnych szczury myszy króliki Barbara Pastuszewska, Marcin Taciak, Anna Tuśnio
Cena 50 zł + 8% VAT (+ koszty wysyłki) Zapytania w sprawie zakupu monografii prosimy kierować na adres: 🖂 office@ifzz.pl
W październiku 2025 roku ukazała się monografia pt. „Żywienie zwierząt laboratoryjnych szczury, myszy, króliki”, pod redakcją naukową Barbary Pastuszewskiej, Marcina Taciaka i Anny Tuśnio. Monografia ta jest poszerzoną tematycznie kontynuacją wydanego przez Instytut w 2019 roku pierwszego polskojęzycznego opracowania pt. „Żywienie szczurów i myszy laboratoryjnych” dotyczącego prawidłowego żywienia i zapotrzebowania na składniki pokarmowe zwierząt hodowanych w laboratoriach. Najnowsze opracowanie zostało wzbogacone o informacje dotyczące żywienia ważnego gatunku zwierząt laboratoryjnych, jakimi są króliki, gdyż są one częstym modelem w badaniach biomedycznych.
Niniejsze opracowanie wychodzi naprzeciw postulatom wysuwanym przez środowisko osób zajmujących się zwierzętami laboratoryjnymi i wypełnienia lukę w aktualnej bibliografii. Stanowi ono cenne źródło danych z zakresu żywienia myszy, szczurów i królików, nie tylko paszami i dietami komercyjnymi, ale również dostarcza informacji jak we właściwy sposób zaprojektować skład diety zwierząt, dostosowanej do potrzeb prowadzonych doświadczeń. Pozwala to z jednej strony na uzyskanie wartościowych wyników, jak również na zapewnienie właściwej opieki nad zwierzętami laboratoryjnymi i zachowanie możliwie najwyższego poziomu ich dobrostanu.