W ramach współpracy Instytutu Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego PAN z Akademią Ekonomiczno-Humanistyczną w Warszawie gościliśmy w naszym Instytucie anglojęzycznych studentów kierunku 'Dietetyka’ w Akademii. Studenci uczestniczyli w ćwiczeniach z przedmiotu „Food quality analysis and assessment”.
W części teoretycznej, mgr Wiktoria Wojtak przedstawiła studentom tematykę zastosowania ultraszybkiej wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detekcją UV-Vis i fluorescencyjną do oznaczania zawartości tokoferoli i tokotrienoli w próbkach biologicznych.
W części praktycznej, prowadzonej przez pracowników Zakładu Żywienia Zwierząt z zespołu prof. dr hab. Mariana Czauderny: mgr Wiktorię Wojtak, dr hab. inż. Małgorzatę Białek i dr hab. Agnieszkę Białek studenci oznaczyli zawartość witaminy E w suplementach diety z wykorzystaniem techniki UPLC-DAD-Flu, a także zawartość kwasów tłuszczowych w suplementach diety wykorzystując technikę chromatografii gazowej z detekcją masową oraz zapoznali się z możliwością zastosowania techniki jonowymiennej chromatografii cieczowej z detekcją fotodiodową do oznaczania zawartości sprzężonych izomerów kwasów tłuszczowych w próbkach żywności.
Liczymy na dalszą owocną współpracę naukowo-dydaktyczną naszego Instytutu z Akademią Ekonomiczno-Humanistyczną.