Warsztaty „Analiza mikrobioty jamy ustnej w oparciu o 4 typy diet”, 9-06-2025, Żyrardów

W ramach popularyzacji nauki dniu 09-06-2025  odbyły warsztaty dla uczniów  Szkoły Podstawowej nr 4 w Żyrardowie. Pracownicy naukowi z Instytutu Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego PAN wygłosili wykład i przeprowadzili warsztaty pt. „Analiza mikrobioty jamy ustnej w oparciu o 4 typy diet”.  Warsztaty podzielone były na część wykładową i praktyczną. W obu częściach uczestniczyło ponad 150 dzieci. W ramach zajęć przeprowadzono pokaz nt. materiału biologicznego (mikrobioty bakteryjnej)  tworzącej się w jamie ustnej po zjedzeniu zastosowaniu składników kwaśnych (ogórki kiszone), słonych (chipsy solone), słodkich (coca-cola) i gorzkich (orzechy włoskie) w naszej diecie. 

Uczniowie zapoznali się z technikami wylewania podłoży bakteryjnych, które imitowały galaretki spożywcze. Nabyli także umiejętności posiewu redukcyjnego oraz wgłębnego, metody replik płytkowych i przenoszenia materiału biologicznego ze swojej jamy ustnej na szalkę Petriego z odpowiednią pożywką bogatą   w cukier. Na pożywce rozwijają się względne beztlenowce i tlenowce zawarte w naszej jamie ustnej i obecne w kieszonkach okołozębowych. 

Pokazy cieszyły się dużym zainteresowaniem młodzieży i kadry nauczycielskiej w związku z tym uzgodniono, że będą odbywały się cyklicznie co kwartał w oparciu o rozwijane nowe elementy jak izolacja materiału genetycznego z porośniętych szalek Petriego oraz ich detekcja w żelach agarozowych oraz analiza mikroskopowa wysianej mikrobioty. Co wzbudziło bardzo duży entuzjazm wśród młodzieży.

Skip to content