W dniach 26-27 czerwca 2025 r. odbyły się XXVIII Warsztaty Zootechniczne pt. „Produkcja żywności na Mazowszu – przykładem promocji i rozwoju gospodarczego regionu”. Organizatorem spotkania był Zarząd Warszawskiego Koła PTZ. Uczestnicy tegorocznych Warsztatów odwiedzili m.in. gospodarstwo rolne Katarzyny i Marka Tomaszewskich, zajmujących się hodowlą bydła mięsnego rasy Limousine w Przasnyszu. Stado objęte jest oceną użytkowości mięsnej kontrolowaną przez Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Prowadzona jest w nim sprzedaż mięsa wołowego z gospodarstwa w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego. Warto zaznaczyć, że gospodarstwo posiada znak jakości QMP (system gwarantowania jakości mięsa wołowego). Ponadto, uprawiana jest w nim pszenica ozima, pszenżyto ozime, żyto, buraki cukrowe oraz kukurydza na ziarno i kiszonkę. Trwałe użytki zielone zajmują powierzchnię około 9 ha. Podczas spotkania mieliśmy okazję z doradcami z
Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego dyskutować o bioasekuracji ferm zwierzęcych, która profesjonalnie jest stosowana w gospodarstwie Państwa Tomaszewskich.
Drugim gospodarstwem prowadzonym przez Magdalenę i Jarosława Lewandowskich, które mieliśmy okazję oglądać, była Śródborska Manufaktura Serów, niedaleko Płońska. W gospodarstwie utrzymywane są owce mleczne rasy Lacaune, od których właściciele gospodarstwa pozyskują mleko, z którego we własnej serowarni produkują różne rodzaje serów (świeże, miękkie, półtwarde i twarde), kefiry, jogurty. Produkty te próbowaliśmy podczas degustacji, a na deser skosztowaliśmy lodów i sernika z mleka owczego.
Wszystko smakowało wyśmienicie! W gospodarstwie uprawiana jest również lawenda oraz prowadzone są warsztaty dla dzieci i dorosłych. W drugim dniu Warsztatów w ODR Poświętne, odbyła się sesja seminaryjno-posterowa podczas, której wysłuchaliśmy interesujących wykładów prof. dr hab. Beaty Kuczyńskiej i dr Aleksandry Haski oraz zostały przedstawione e-postery.